Behandling af hoftedysplasi

Formålet er, at få normal form af ledskålen.

Ved hoftedysplasi tænker man primært på, at hofteskålen ikke er tilstrækkelig udviklet. Hofteskålen skal være dyb og bred nok til at passe til ledhovedet, så der ikke slides på brusken. Behandling af hoftedysplasi retter sig efter den alder, hvor dysplasien opdages. (Læs mere her om, hvad hoftedysplasi er)

Nyfødte

Hvis hoften er gået af led (hofteluksation), vil første del af behandlingen bestå i, at få hoften på plads (Klik her for at læse om behandling af hofteluksation). Når der er anlagt skinne eller sele kan man undersøge barnet med ultralyd med 3-6 ugers mellemrum indtil hofteskålen har fået normal form. Som regel er det overstået efter 6-12 uger. Herefter kan skinnen fjernes. I de efterfølgende måneder kan man sikre sig, at hofteskålen bliver ved med at være normal. Det kan kun ske ved hjælp af ultralydsundersøgelse eller røntgen, for der er ingen smerter eller fund ved lægeundersøgelsen, som kan afsløre hoftedysplasi.

Spædbørn

Hvis hoften er gået af led (hofteluksation), vil første del af behandlingen bestå i, at få hoften på plads (Klik her for at læse om behandling af hofteluksation). Hoften holdes i spredestilling, hvor ledhovedet sidder dybest i ledskålen. Det giver ledskålen mulighed for at forme sig med ledhovedet som skabelon. Stillingen holdes enten med skinne, sele eller gips afhængig af, hvor stabil hoften er. Behandlingen varer ofte flere måneder, før dysplasien er væk. Efter behandlingen kontrolles barnet med røntgen eller ultralyd indtil barnet er begyndt at gå. Det er for at sikre, at dysplasien ikke kommer tilbage.

Vuggestuebørn

Hvis hoften er gået af led (hofteluksation), vil første del af behandlingen bestå i, at få hoften på plads (Klik her for at læse om behandling af hofteluksation). Hvis hoften er på plads og der alligevel er dysplasi, vil behandlingen være som hos spædbørn. Behandlingen varer dog længere tid, da knoglen ikke vokser så hurtigt.

Børnehavebørn

Enten er dysplasien opdaget tilfældigt eller også er der dysplasi tilbage, selvom barnet er behandlet tidligere for luksation eller dysplasi. I begge tilfælde, vil man tilbyde behandling. Læs her, hvad der sker, hvis man ikke behandler. Behandlingen består af en operation på bækkenet (Salter-osteotomi), som giver mulighed for at dreje ledskålen udad og fremad, så dysplasien bliver forbedret. Bækkenknoglen bliver fikseret med stålpinde, som skal fjernes efter tre måneder ved en ny (lille) operation. Hos de fleste børn bliver der lagt hoftegips (fra navlen og ud på begge ben). Gipsen kan fjernes efter seks uger.

Skolebørn

Dysplasien er som regel opdaget tilfældigt, da der som regel slet ikke er smerter. Den bækkenoperation, som kunne hjælpe i børnehavealderen, er ikke så effektiv, når barnet er over 8-10 år. Derfor vil man ofte vente med behandling til barnet begynder at få smerter eller stivhed – som regel i teenagealderen, hvor man kan tilbyde en anden type bækkenoperation.

Teenagere og unge voksne

Dysplasi i den alder opdages ofte på grund af smerter eller stivhed i hoften. Hvis dysplasien ikke er for alvorlig, kan man tilbyde en bækkenoperation (Ganz-osteotomi), som kan dreje hofteskålen til en bedre position, som man mener kan beskytte mod udvikling af slidgigt.