Hvordan stiller man diagnosen?

Nyfødte

Alle børn bliver undersøgt af jordemoderen lige efter fødslen. Her testes for om hofterne er løse og om ledhovedet ligger i ledskålen. Hvis undersøgelsen ikke er normal, bliver barnet henvist til yderligere undersøgelse. Mistanken kan bekræftes eller afkræftes ved ultralydsundersøgelse og/eller undersøgelse hos læge.

På den måde finder man børn med løse hofter eller hofteluksation.

MEN undersøgelsen kan ikke vise, om barnet er født med dysplasi – dvs. en hofteskål, som ikke har normal form. For at udelukke dysplasi, er det nødvendigt at foretage en special undersøgelse med ultralyd. Børn med risiko for medfødt hoftedysplasi (se nedenfor) kan blive henvist fra barselsgangen eller egen læge til denne undersøgelse.

Hofteluksation hos spædbørn

På trods af, at alle børn bliver undersøgt korrekt, vil der være nogle som først senere viser tegn på løshed eller luksation. Mistanken kan man selv få som forældre, og hos egen læge kan man få mistanken bekræftet eller afkræftet. Egen læge kan også henvise til undersøgelse med ultralyd eller henvise til ortopædkirurg.

Mistanken kan opstå, hvis det klikker fra hoften, hvis hoftespredningen ikke er normal, og hvis knæene ikke står lige højt med barnet liggende på ryggen og hofter og knæ bøjet. Der er ikke smerter forbundet med dysplasi eller hofteluksation i denne alder.

Hofteluksation hos større børn

Vi ser også børn, hvor diagnosen først stilles, efter de er begyndt at gå. Hvis kun den ene hofte er ramt, virker benene ikke lige lange, og barnet halter på en særlig måde. Der er ikke smerter forbundet med hofteluksation i denne alder. Ved undersøgelse hos lægen, vil man kunne se, at hoftens spredefunktion er nedsat og at knæene ikke står lige højt, når barnet ligger på ryggen og hofter og knæ bøjet. Mistanken kan bekræftes ved en røntgenundersøgelse, og egen læge kan henvise til et af de børneortopædiske afdelinger, hvor behandlingen kan foregå.

Hoftedysplasi

Ved en klinisk undersøgelse er det desværre ikke muligt at finde børn med hoftedysplasi – hvis der ikke samtidig er løshed eller luksation. Hoftedysplasi giver heller ingen smerter eller andre problemer i barnealderen.

Man kan kun stille diagnosen ved hjælp af ultralyd eller røntgen. Dette er relevant for børn med risikofaktorer, som anført nedenfor.

Hos børn over 9-12 måneder foretages oftest røntgenundersøgelse og hos yngre børn ultralyd.

Risikofaktorer for medfødt hoftedysplasi:

  • Andre i familien med dysplasi

  • Alle foddeformiteter

  • Tvilling (eller flere)

  • Underkropspræsentation

  • For lidt fostervand

  • Torticollis (stramhed af halsmuskel)